Nyheder
Jobs


Måling: Landets butikker holder den store nedtur for døren


Foto: detailfolk.dk
Onsdag den 29 marts 2023 kl. 11:04 af: Kristian Holgersen

Den vilde optur er forbi for denne gang. I stedet har detailsalget fundet tilbage til et stabilt niveau, mens inflationen hærger.

Detailsalget faldt en lille smule (0,3 procent) fra januar til februar, viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik, som tager højde for prisudvikling, sæsonudsving og effekten af handelsdage.

- Efter store udsving under COVID-19-perioden har detailomsætningsindekset de seneste måneder ligget omkring niveauet fra før pandemien, skriver Danmarks Statistik i en kommentar.

På grund af den høje inflation dækker detailsalget i øjeblikket over en mindre mængde solgte varer end tidligere.

Hos Arbejdernes Landsbank bider cheføkonom Jeppe Juul Borre også mærke i det stabile niveau. Der er ikke slået et stort hul i danskernes købelyst trods inflation og stigende energipriser, og det bliver fremhævet som det positive i målingen.

- Detailsalget havde gyldne tider med brandvarme kasseapparater og rekordomsætninger under corona. Men den tid er nu forsvundet. Og det vigende salg i forhold til de foregående år kommer ikke som nogen stor overraskelse, skriver Jeppe Juul Borre i en analyse på bankens hjemmeside.

- Tiden er en anden, hvor danskernes forbrugsmønster er ved at vende tilbage til normalen, og samtidig er priserne steget markant. Det får simpelthen forbrugerne til at skrue ned for indkøbene, skriver han.


DETAILSALGET

Procentvis ændring i forhold til foregående måned / tre måneder.
Tallene er korrigeret for prisudvikling og sæsonudsving.

Detailhandel i alt
Dec: -1,7
Jan: 2,2
Feb: -0,3

Fødevarer og andre dagligvarer
Dec: -2,5
Jan: 3,2
Feb: -1,5

Beklædning mv.
Dec: -2,7
Jan: 3,8
Feb: -2,0

Andre forbrugsvarer
Dec: -0,7
Jan: 1,0
Feb: 1,0

Kilde: Danmarks Statistik


LÆS OGSÅ: Detailsalget tager det største skridt fremad i månedsvis
Forrige  Til oversigten  Næste
Søgte du web-udgaven af detailfolk.dk? – klik her