Nyheder
Jobs


Historisk måling: Danske forbrugere er helt nede i kulkælderen


Foto: detailfolk.dk
Fredag den 20 maj 2022 kl. 11:54 af: Kristian Holgersen

Aldrig har forbrugertilliden været lavere, viser ny måling. Men kan det påvirke privarforbruget? To økonomer har et bud.

Oliekrisen, kartoffelkuren, den store finanskrise. Siden Danmarks Statistik begyndte at måle forbrugernes syn på økonomien tilbage i 1970’erne, har kurverne været igennem flere op- og nedture.

Men på intet tidspunkt har forbrugertilliden været så lav som nu, hvor niveauet falder til minus 22,4. Det fremgår af Danmarks Statistiks opgørelse for maj måned.

- Til sammenligning nåede indikatoren et rekordhøjt niveau i januar 2006, hvor den lå på 15,5, skriver Danmarks Statistik, der kalder tallene for et historisk lavpunkt.

Faldet i forbrugertilliden skyldes primært et kraftig fald i indikatoren om forbrugernes vurdering af Danmarks økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden.

Moderat afsmitning på forbruget

Alligevel ser to økonomer ikke helt sort på fremtiden. Nedturen kommer nemlig ikke til at ramme privatforbruget med samme kraft, lyder vurderingen.

- Det er den dårligste forbrugertillid nogensinde, men vi venter ikke at se et lignende historisk fald i privatforbruget i år, skriver økonom i Arbejdernes Landsbank, Lisette Rosenbeck Christensen, i en analyse.

- Når vi ikke er lige så bekymret for forbrugernes økonomi, som de selv giver udtryk for, så skyldes det, at danskernes privatøkonomi er bundhamrende solid med velpolstrede formuer og høj jobsikkerhed. Og dertil har boligmarkedet det stadig godt, skriver hun.

Samme melding kommer fra chefanalytiker og privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank, der forventer et mere afdæmpet fald i privatforbruget.

- Det ville også komme bag på mig, hvis folk ikke var pessimistiske. Men ud fra andre nøgletal, som vi kigger på, er det svært at genkende, at det skulle stå værre til nu end under finanskrisen og recessionerne i 70'erne, 80'erne og 90'erne siger hun til Ritzau ifølge BT.

LÆS OGSÅ: Detailsalget viser modstandsdygtighed over for store kriser
Forrige  Til oversigten  Næste
Søgte du web-udgaven af detailfolk.dk? – klik her