Nyheder
Jobs


Købmænd kritiserer plan fra sundhedsministeren


Foto: detailfolk.dk
Fredag den 20 september 2019 kl. 11:27 af: Kristian Holgersen

At sælge tobak til mindreårige burde ikke kun være strafbart for butikkerne, mener sammenslutning af købmænd.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (A) har præsenteret et oplæg til en handleplan, der skal nedbringe antallet af unge rygere.

Flere af punkterne i planen falder i god jord hos brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd (DSK), som har dagligvarekæderne Meny, Rema 1000 og Spar blandt sine medlemmer.

Men der er også plads til forbedringer, og direktør John Wagner opfordrer sundhedsministeren til at indbyde alle aktører til en “finpudsning.”

- Det er negativt, at regeringen ikke lægger op til, at det skal være strafbart for mindreårige at købe tobak, ligesom det er strafbart for butiksdrivende at sælge tobak til unge under 18 år, siger John Wagner i en pressemeddelelse.

- DSK savner også, at regeringen påbyder den finansielle sektor at medvirke til, at butikkerne kan kontrollere de unges alder via betalingskort.

Regeringen bør endvidere opprioritere den danske indsats for at opnå ensartede, høje tobakspriser i hele EU, lyder et forslag fra brancheforeningen.

Godt at skjule tobakken

Ifølge handlingsplanen får alle butikker et påbud om at skjule tobakken, og det tiltag møder opbakning fra både DSK og dagligvarekoncernen Coop.

- Regeringens forslag om, at tobakken skal dækkes til i alle butikker, er et godt og vigtigt skridt i retningen af at skabe den første røgfri generation i Danmark, skriver Coop i en pressemeddelelse.

Ligesom det er tilfældet hos fleste andre store aktører på dagligvaremarkedet, så står tobakken ikke længere synligt fremme i Coops butikker. Det har nedbragt salget af cigaretter med 50.000 pakker om ugen.

- Sidste år stillede vi et borgerforslag om blandt andet tildækning af tobakken. Og det ser ud som om, at den nye regering har læst det, siger Thomas Roland, CSR-chef i Coop.

Tidligere har Salling Group også efterlyst en lovgivning på området.

Regeringens handleplan mod rygning

Kilde: Sundhedsministeriet

LÆS OGSÅ: Verdens største tobakskompagni åbner dansk butik   
Forrige  Til oversigten  Næste
Søgte du web-udgaven af detailfolk.dk? – klik her