Nyheder
Jobs


Hver femte modevirksomhed er truet af kollaps


Foto: detailfolk.dk
Fredag den 3 april 2020 kl. 09:39 af: Kristian Holgersen

Coronakrisen kan få enorme konsekvenser i modebranchen, viser en ny analyse. Kurator taler om “et uheldigt kinderæg”.

Salget dykker og panderynkerne bliver dybere end nogensinde.

Mode- og tekstilbranchen er lige nu under så hårdt pres, at 21 procent af virksomhederne føler sig lukningstruede. Det viser nye tal fra organisationen Dansk Mode & Textil (DM&T).

- Når mere end en femtedel af branchens virksomheder føler sig truet af lukning, understreger det alvoren af den situation, vi står i, siger Thomas Klausen i en pressemeddelelse. Han er administrerende direktør i DM&T.

- Krisen sætter dybe spor allerede i år, hvor branchen står til at tabe mere end 20 milliarder kroner i omsætning, men desværre ser det ud til, at den også får mere langsigtede konsekvenser. Det er dybt bekymrende, siger han.

Udsigten til normale tilstande virker lang. Ifølge undersøgelsen regner virksomhederne med, at salget på det danske marked vil falde med 22 procent i 2021, mens eksporten vil gå 24 procent tilbage.

Et uheldigt kinderæg

Konkursramte Marc Lauge A/S er en af de modevirksomheder, som coronakrisen allerede har fået krammet på. Det skriver flere medier.

De blev ramt af et “uheldigt kinderæg” efter en flere svære år, og det slukkede for optimisten, lyder forklaringen fra konkursboets kurator, Jan Bruun Jørgensen fra Andersen Partners.

- For det første forsvinder hele omsætningen ude i detailleddet, for det andet er der usikkerhed forbundet med varelageret, og for det tredje gør den samme usikkerhed sig gældende i forhold til værdierne i virksomhedens tilgodehavende, siger han til Jydske Vestkysten og fortsætter:

- Det er det uheldige kinderæg, og disse usikkerheder har medført, at de nu siger stop, tror jeg.

Brænder inde med varer

Situationen er i store træk den samme flere andre steder i branchen, hvor man brænder inde med fyldte lagerbeholdninger.

Forårs- og sommervarerne er produceret og betalt, men det er ikke muligt at levere til butikkerne, som typisk er lukkede. I gennemsnit er 30 procent af den samlede ordremængde blevet annulleret, viser tal fra DM&T.

- Branchens virksomheder har fortsat udgifter og forsøger samtidig at opretholde driften, så der er varer at sælge på den anden side af krisen, siger Thomas Klausen.

- Men når indtægterne er lig nul, og man har bugnende lagre med varer, der dag for dag taber værdi, så tærer det voldsomt på virksomhedernes likviditet. Derfor er der behov for akut hjælp, fortsætter han.

LÆS OGSÅ: Foreningen bag omkring 100 tøjbutikker går konkurs
Forrige  Til oversigten  Næste
Søgte du web-udgaven af detailfolk.dk? – klik her