Nyheder
Jobs


Coronakrisen har budt på færre konkurser end normalt


Foto: detailfolk.dk
Tirsdag den 30 juni 2020 kl. 10:51 af: Kristian Holgersen

Indtil videre har coronakrisen ikke ført en bølge af konkurser med sig, viser en ny analyse. Men den kan stadig nå at ramme.

Omkring 1.800 virksomheder er gået konkurs siden coronakrisens begyndelse i marts. Det skriver Finans Danmark i en ny analyse.

Antallet svarer til 122 konkurser om ugen, og det er faktisk under niveau, hvis man sammenligner med årene under det økonomiske opsving fra 2013 til 2020. I den periode lå gennemsnittet på omkring 130 ugentlige konkurser.

Til gengæld har coronakrisens konkurser i gennemsnit berørt 449 ansatte pr. uge, hvilket er væsentligt flere end under opsvinget, hvor antallet lå på 247 ansatte.

Men der er stadig tale om en beskeden del af den samlede ledighedsstigning.

- Den kraftige stigning i ledigheden er således ikke særligt relateret til konkurser, men snarere til virksomheder, der har været nødt til at skære ned, siger Niels Arne Dam. Han er cheføkonom i Finans Danmark.

- Jeg hæfter mig ved, at virksomheder ramt af konkurs i krisens første måneder har haft flere ansatte end dem, der blev ramt af konkurs under det langvarige opsving fra 2013 og frem til denne vinter. Det peger på, at coronakrisens bratte start har ramt store såvel som små virksomheder i udvalgte brancher. Det kan samtidig indikere, at hjælpepakkerne i særlig grad har hjulpet de helt små virksomheder, siger Niels Arne Dam.

Flere konkurser i vente

Niels Arne Dam har tidligere på måneden kaldt niveauet for konkurser “bemærkelsesværdigt lavt” set i lyset af den alvorlige krise, som udbruddet af coronavirus har givet anledning til.

- Når vi ikke ser flere konkurser, hænger det i høj grad sammen med regeringens kompensationsordninger, ligesom mange virksomheder har konsolideret sig under det langvarige opsving og er gået stærke ind i krisen, skrev han i en kommentar til en analyse fra Finans Danmark.

- Hertil kommer hjælp fra pengeinstitutterne, som har været med til at understøtte mange sunde virksomheder, der er blevet ramt på omsætningen under coronakrisen, fortsætter han.

Så snart regeringens hjælpepakker udløber i juli, kommer antallet af konkurser med al sandsynlighed til at stige over en periode.

- Her vil det stå klarere, hvilke virksomheder der har en bæredygtig økonomi i den økonomiske virkelighed, som tegner sig i kølvandet på coronakrisen.

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark.

LÆS OGSÅ: Detailbranchen frygter en bølge af konkurser
Forrige  Til oversigten  Næste
Søgte du web-udgaven af detailfolk.dk? – klik her